כיצד לזהות התעללות רגשית בזוגיות

התעללות רגשית נקראת לפעמים גם אלימות רגשית. היא סוג של אלימות שבה צד אחד אומר או עושה דברים שיכולים לגורם לצד השני לטראומות נפשיות, אובדן ערך עצמי, פחדים, חרדה, תלות נפשית וכלכלית, נדודי שינה ונסיגה חברתית. לכן, התעללות רגשית יכולה להיות הרסנית ומזיקה כמו התעללות פיזית, ויכולה להשפיע מאוד על הבריאות הנפשית. 

*אם את או אתה חווים התעללות חייג.י 118 למוקד משרד הרווחה או למוקד עמותת ל.א. *6724. חשוב מאד לשתף גורם מקצועי וקרוב/ת משפחה.

*הטקסט כתוב בלשון נקבה אך פונה לשני המינים.

מה היא התעללות

התעללות מתייחסת למילים והתנהגויות הגורמים נזק בכוונה. אלו יכולים להיות מעשים כגון; אלימות פיזית, תקיפה מינית, התעללות רגשית וגם השפלה. התעללות יכולה להתרחש פעם אחת או שהיא יכולה להיות דפוס התנהגותי שחוזר על עצמו לאורך זמן.

אנחנו כבני אדם אשר עושים טעויות עלולים לפגוע באחרים במילים או במעשים. אך אין זה אומר שזאת נחשבת התעללות. אנשים אשר מתעללים באנשים אחרים מתוך כוונה לנצל או לפגוע במישהו אחר, זו נחשבת התעללות. ייתכן גם שמישהו לא מודע לכך שהתנהגותו מוגדרת כמתעללת. אבל, אם כוונתו להפעיל עליך שליטה, לקחת את הכוח שלך, לתמרן אותך, או לשמור אותך בניגוד לרצונך, אז זו נחשבת התנהגות מתעללת.

התעללות מוגדרת לפי כוונה ולא תמיד לפי השפעה. הכוונה היא; כאשר מישהו אומר לך דברים פוגעניים מתוך כוונה לגרום לך נזק. גם אם אינך חווה השפעה שלילית ממה שהאדם השני אומר או עושה, אם כוונתו הייתה לפגוע בך, זו נחשבת התעללות.

מהי התעללות רגשית

דפוס התנהגותי אשר יוצר פחד ושליטה נחשב כהתעללות רגשית. התעללות רגשית לא חייבת להגיע מבן הזוג. היא יכולה להגיע גם מהמעסיקים, עמיתים לעבודה, משפחה וחברים. התעללות רגשית יכולה להיות כל התנהגות מזיקה שעלולה להשפיע לרעה על המצב הרגשי שלך. לעתים קרובות התעללות רגשית יכולה לפתח דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי ירוד.

התעללות רגשית כוללת התנהגויות לא פיזיות שנועדו לשלוט, לבודד או להפחיד אותך. בקשרים רומנטיים זה מופיע כמו איומים, עלבונות, מעקב מתמיד, קנאה מוגזמת, מניפולציות, השפלה, הפחדה ועוד. לפעמים התעללות רגשית יכולה להיות בולטת לעין.  למשל, בן זוג שצועק עליך או קורא לך בשמות. לפעמים היא יכולה להיות סמויה, בן זוג שמקנא ומרחיק אותך מגברים אחרים ומהסביבה עם רצון לגונן עליך ולשמור עליך. אמנם התנהגויות פוגעניות רגשיות אלו אינן מותירות סימנים פיזיים, אך זוהי לגמרי התעללות רגשית שפוגעת בנפש שלך.

כמו כן, התעללות רגשית לא חייבת להתרחש באופן קבוע. היא יכולה להיות אירוע חד פעמי, או שהיא עלולה לקרות מספר פעמים. אבל לדפוסים פוגעניים עשויות להיות השלכות פסיכולוגיות גדולות יותר בהשוואה לאירועים חד פעמיים, כמובן שזה עדיין לא בסדר בשני המקרים. אם למישהו הייתה התנהגות פוגעני חד פעמית לפעמים ניתן לטפל בהתנהגות הזו ולשנות אותה. דפוסים פוגעניים, לעומת זאת, פועלים לאורך זמן בכך שהם משפיעים על המחשבות והרגשות שלך ושוחקים אותך.

איך לזהות התעללות רגשית

לא תמיד קל לזהות סממנים של התעללות רגשית. אבל, אם את יכולה ללמוד לזהות התנהגויות פוגעניות אצל אחרים. את יכולה להבחין בשינויים גם בהתנהגות שלך. 

למשל, אדם עם התנהגות מתעללת רגשית ינסה לבודד אותך מאנשים אהובים. בנוסף, הוא ישתמש בטקטיקות מניפולטיביות כדי למנוע ממך לעשות דברים שאת נהנת מהם. כאשר הוא יעשה דרמה ממשהו שלא מצא חן בעיניו הוא יגרום להרגיש שאת לא בסדר. הוא יגיד לך שאת זו שמגיבה בדרמטיות, שאת רגשנית מדי או שאת לא מבינה בדיחות כאשר הוא אומר לך משהו פוגעני. לכן בפועל מה שקורה הוא שהצד המתעלל גורם לך לפקפק בתפיסות ובמציאות שלך ולהרוס את הערך העצמי שלך.

סימני אזהרה שאת נמצאת בקשר מתעלל

1. את מרגישה שהאדם השני דוחף אותך להאשים את עצמך כשמשהו משתבש במערכת היחסים שלכם, בעוד הוא לא נושא בשום אחריות.

2. את מפקפקת בעצמך לעיתים קרובות, ותוהה האם תפסתם את הסיטואציה באופן מדויק. לאורך זמן, ייתכן שאת מטילה ספק אף באינטליגנציה שלך או בשפיות שלך.

3. את אומרת לעצמך שאת ״פשוט רגישה מדי״ ושאת ״צריכה להתגבר על זה״ כאשר את מרגישה שבן הזוג שלך פוגע בך.

4. את מסתירה את ההתנהגות של בן הזוג שלך מהמשפחה והחברים שלך, כי את יודעת שיש בה משהו לא בסדר, אבל לא בדיוק בטוחה מה.

5. את מתרחקת מהמשפחה ומהחברים שלך לאורך זמן.

6. את מתקשה לקבל החלטות כי את מרגישה שאת עושה דברים לא כמו שצריך.

7. את מרגישה שההערכה העצמית שלך צונחת, ואת חשה מדוכאת, חסרת ערך או לא ראויה לאהבה.

8. הזיכרון שלך מרגיש מטושטש ואת מתקשה לזכור מה בדיוק קרה במהלך קונפליקטים עם בן הזוג.

9. הקונפליקטים בקשר כמעט לעולם לא נפתרים באופן פרודוקטיבי ולא מתרחש שום שינוי. בדרך כלל, האדם השני תופס את עמדת הקורבן, גם אם התנהג באופן מתעלל כלפיך.

10. לפעמים את עצמך גורמת לעצמת לפקפק בהבנה שלך את המציאות.

סימנים נוספים להתעללות רגשית

בן הזוג שלך מנסה לשלוט בך, בזמן שלך ובמעשיך.
בן הזוג שלך אומר לך מה לעשות ומה ללבוש.
בן הזוג שלך גורם לך לעתים קרובות להרגיש טיפשה או מטומטמת.
בן הזוג שלך מטיל בך ספק במציאות שלך.
בן הזוג שלך ביקורתי כלפי המראה שלך.
בן הזוג שלך מקנא בזמן שביליתי עם החברים או המשפחה שלך.
בן הזוג שלך מעניש אותך על ידי מניעת תשומת לב או חיבה.
בן הזוג שלך לא רוצה שתסתובבי עם מישהו ממין אחר.
בן הזוג שלך מאיים לפגוע בך או באחרים כדי להשיג את מה שהוא רוצה.
בן הזוג שלך רוצה שתבקשי רשות לפני שתעשי משהו או תבלי עם אנשים אחרים.
בן הזוג שלך עוקב אחריך.
בן הזוג שלך לא רוצה שתעבודי.
בן הזוג שלך מביך אותך בפומבי.
בן הזוג שלך לא סומך עליך ומתנהג כרכושני.
בן הזוג שלך מאיים להיפרד או להתגרש כדי לתמרן ויכוח.
בן הזוג שלך רוצה גישה לטלפון שלך, לסיסמאות שלך או למדיה החברתית שלך.
בן הזוג שלך מאיים בהתאבדות במהלך ויכוחים.
בן הזוג שלך כל הזמן מאשים אותך בבגידה.
בן הזוג שלך מאשים אותך בהתנהגות הפוגענית שלו.
בן הזוג שלך מעמיס אותך במחמאות ומתנות, ואז משתמש בזה כדי לתמרן אותך מאוחר יותר.

אם אחד מהסימנים האלה נראים לך מוכרים, תדעי שלא מגיעה לך שיתייחסו אליך כך ושאת לא לבד. יש לך למי לפנות. עליך להעריך את ההשפעה של מערכת היחסים הזו על החיים שלך ועל בריאות שלך, ולשקול לפנות לעזרה. זכרי שמערכת יחסים אמורה לשפר את החיים שלך ולעזור לך להיות אדם טוב יותר באמצעות עידוד ותמיכה, ולא באמצעות זלזול ומניפולציה. את ראויה לחיים טובים ומאושרים!

איך לסיים קשר מתעלל

חייגי 118 למוקד משרד הרווחה או למוקד עמותת ל.א. *6724. חשוב מאד לשתף גורם מקצועי וקרוב/ת משפחה.

כלל ברזל: רגע הפרידה מבן זוג אובססיבי עשוי להיות סכנת חיים! פני לשם קבלת ייעוץ וליווי מקצועי אך ורק מגורם המומחה בתחום האלימות במשפחה. עלייך לוודא האם הגורם הטיפולי הוא אכן מומחה בתחום.

כמו כן ניתן לפנות לפורום של מיכל סלע https://www.michalsela.org.il/

או עמותת סה"ר https://sahar.org.il/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *