כיצד אימון באגרוף משפר את הגמישות המוחית ואת הבריאות הנפשית
- 2023
מחקרים הראו שפעילות גופנית משפרת את המצב הנפשי. רק 15 דקות של פעילות גופנית אינטנסיבית יכולות להעלות את מצב הרוח ולהפעיל באופן מיידי את הכימיקלים המורגשים של המוח ולפעול כנוגד דיכאון רב עוצמה. אגרוף הוא אימון גוף מלא שעשויים להיות לו כמה יתרונות נוספים לבריאות הנפשית אפילו יותר מפעילות גופנית אחרת.
איך אמון באגרוף קשור להתפתחות המוחית
איגרוף משפר את מצב הערנות של המוח או "כושר קוגניטיבי". בריאות מוחית היא השתקפות של הבחירות שאנחנו עושים. חוקרים חשבו פעם שרק בחירות ילדות וגנטיקה משפיעות על בריאות המוח, אבל עכשיו יודעים שהבחירות שנעשו כמבוגר משפיעות על היכולת שלך לשמור מידע, ללמוד דברים חדשים ולהסתגל עם הגיל.
כושר קוגניטיבי הוא היבט של בריאות נפשית שחשוב לא פחות מבריאות גופנית. התנועות הכרוכות באגרוף לכושר מאלצות את המוח לשנן דפוסים, לנמק במהירות ולקבל החלטות.
באמצעות נוירוגנזה, התפתחות רקמת העצבים, האנטומיה של המוח והמסלולים העצביים מתחזקים. חוויות ותנועות חדשות כמו אלו המעורבות באימון אגרוף מאתגרות את המוח ומעוררות תאי גזע עצביים.
במשך שנים במחקר המוח חשבו שהמוח הוא קבוע ולא ניתן לשינוי. לפי מחקרים באמצע המאה הקודמת ראו שהמוח מתפתח מהרגע שאנחנו נולדים ועד סוף שנות העשרה תחילת שנות העשרים. לאחר מכן המוח נשאר קבוע לא מתפתח, לא משתנה ולא יכולים לקרות שינויים. חשבו גם שתאי המוח, תאי נוירונים רק מתים, לא מתחדשים ולא משתנים. לכן, אנחנו נשארים עם היכולות הקבועות האלה. במידה ואנחנו נרצה להתערב ולשנות משהו, אנחנו נצטרך לעשות את זה בתקופה הקריטית הזו של ההתפתחות. אחר כך ברגע שהמוח השלים את ההתפתחות שלו, נגיד תחילת שנות העשרים לא ניתן יותר לשנות אותו.
מאוחר יותר, הגיעו חוקרים אשר עשו מחקרים מדהימים ראו שהאזור המוחי, המוקדש לאיבוד של התדרים גדל כאשר נחשפים לדברים חדשים. זאת אומרת שהאזור הזה הופך לפלסטי. הכוונה היא שהמוח מסוגל לשנות את עצמו בהתאם לניסיון שהוא מקבל מהסביבה. אחד הדברים שיכולים גם להשפיע על הגמישות המוחית הוא אימון באגרוף. האיגרוף בעצם עוזר לפתח את המוח
משפר את קואורדינציה בין היד לעין
קואורדינציה בין היד לעין היא מאוד חשובה, בלעדיה אדם לא יהיה מסוגל להרים אפילו כוס מים. מיומנות זו מתייחסת ליכולת של המוח לעבד מידע ממערכת הראייה. לאחר מכן, לשלוח אות לתגובה המתאימה מהמערכת המוטורית. זה כאילו העיניים שלך מכוונות את הידיים שלך ובו זמנית מתחברות למטרה.
אימון אגרוף דורש מאמץ נוירו-שרירי מתואם כדי להזיז את הרגליים ולזרוק אגרופים על הגוף. חציית קו האמצע היא מסובכת עבור אנשים חסרי תפיסה חזותית. אחת הדרכים לשפר את התיאום בין עין לעין היא לפגוע במטרה (שק איגרוף או ידיים של המאמן) שוב ושוב תוך מעבר משמאל לימין ומימין לשמאל.
כוח ומהירות הם לרוב המוקד באימוני איגרוף. לספורטאים למשל יש קורדינציה מעולה,עם זאת היא הופכת איטית מאט עם הגיל. זמני התגובה נעשים איטיים יותר, אבל האיגרוף מאתגר את המסלולים העצביים כדי למנוע את ההאטה.
אימון באיגרוף יכול לשפראת היכולת להשתמש בידיים ובעיניים לאורך כל התרגילים הלא קרביים. כמובן, לא כולם מפתחים את המיומנות הזו באותו האופן. ישנם אנשים שקולטים את זה מהר יותר וישמם אנשים שמקדישים לזה יותר זמן כדי.
משפר את האיזון
איגרוף דורש שיווי משקל וקואורדינציה, הנשלט על ידי חלק במוח הנקרא המוח הקטן. המוח הקטן ממוקם בחלק האחרוי של המוח, סמוך לגזע המוח. המוח הקטן עוזר לשלוט בשיווי משקל, תנועות עיניים, בליעה ודיבור.
תנועות אגרוף מגבירות את הצורך בייציבה ומחייבות את המוח לתקשר עם המערכת העצבית-שרירית. לדוגמה, שרירי הבטן מופעלים במהלך חבטות בפלג הגוף העליון כמו קרסים ימני ושמאלי והטלת חתך עליון. לכן, איגרוף הוא אימון מעולה המשפר את שיווי המשקל באופן כללי.
משפר את זמן התגובה
זמן תגובה מתייחס לזמן שלוקח לגוף להגיב לגירוי חיצוני. המהירות שבה נגיב למצבים תלויה במידת בריאות מערכת העצבים וגורמים אחרים כמו גיל ובריאות כללית. זמן התגובה נוטה להצטמצם ככל שאנשים מתבגרים, בדרך כלל עקב אורח חיים והזדקנות טבעית. אך זה לא מחייב.
תרגול יכול לשפר את זמן התגובה. אימון אגרוף מחזק את הקשר בין הגוף והנפש. טכניקות האימון מאלצות לקבל החלטות של שבריר שנייה תוך כדי תנועה בו זמנית. למשל צריך לחסום לחסום את הגוף תוך שנייה אחת ומיד לזרוק את האגרוף הנכון על היריב שלך (הכוונה למאמן). הוא התגובה יש הרבה קשר למהירות. זה יכול להשתפר משמעותית ככל שמרבים לתרגל.
טרבור טאגארט, מומחה לביצועי ספורט בחברת Cutting Edge Sports Training בקלרנס, ניו יורק, משתף את הניסיון שלו. טגארט מצהיר, "אני מאמן אתלטים בצורה שמשפרת את הזריזות המוטורית ואת העיבוד הכללי. מניסיוני, לספורטאים שמבצעים תנועות חוזרות ונשנות בשיטות שונות יש זמני תגובה מהירים יותר מאשר לספורטאים שמתאמנים בצורה חד מימדית".
טגארט מסביר כיצד אימון לספורט כמו אגרוף משקף תנועות יומיומיות פונקציונליות. "אימוני כוח פונקציונליים משלבים תנועות מורכבות. כמו כן, תנועות מרובות מפרקים, הדורשות להשתמש ביותר מקבוצת שרירים אחת במהלך התרגיל. סוגי התרגילים באימון מיזוג אגרוף מחזקים את השרירים המשמשים בפעילות היומיומית". בנוסף הוא מתאר דוגמאות לתרגילי התניה באגרוף שמגדילים את זמן התגובה. "סולם זריזות מושלם לחיבור הגוף מכף רגל ועד ראש. סולם הזריזות מלמד את הגוף לירות אותות נוירונים ולהגדיל את זמן התגובה של האדם".
עוזר לך להכיר את עצמך
"אגרוף הוא דרך מצוינת להכיר את עצמך. דרך האימון באגרוף ניתן להבין איך המוח שלך עובד ומגיב כשאת מפתחת את סגנון האגרוף הייחודי שלך. אימון אגרוף הוא הרבה יותר אסטרטגי מאשר לזרוק כמה אגרופים אקראיים. אגרוף מורכב משילובים אינסופיים שכאשר הם מורכבים ברצף, הם כמו ריקוד כוריאוגרפי. היכולת לעשות את השילובים האלה בטכניקה טובה ודיוק דורשת הרבה ריכוז, תרגול והתמדה. אך ברגע שהבנת את זה, אגרוף הוא מיומנות שיכולה לעזור להכל, החל משיווי המשקל שלך לרפלקסים".
בונה בטחון עצמי
בנוסף לבניית כוח פיזי, אגרוף יכול לעזור להרגשה חזקה יותר מבחינה נפשית ולתת את רוח הלחימה שתאפשר להתמודד עם כל אחד מהמצבים המאתגרים בחיים. לאחרונה הנסיך הארי דיבר בגלוי על המאבק שלו בבריאות הנפש וכיצד חיפש מקלט בזירת האגרוף כדי לעזור להתגבר על מותה של אמו. הוא אחד מני רבים שראה את היתרונות העצומים שהאגרוף יכול להביא. אגרוף יכול גם להשרות תחושת הישג אשר בונה ביטחון והערכה עצמית. רבות מהמיומנויות המנטליות אשר ניתן ללמוד באגרוף יכולות לשמש ביעילות מחוץ לזירה. למשל הבנת אנשים. כמו כן, מציאת סגנון לחימה ושליטה בהגנה יכולים לעזור גם בעבודה וגם במעגלים חברתיים".