מה הקשר בין בינה מלאכותית לבינה טבעית

מאת רן מזור – סטודנט למדעי המוח, מטפל NLP ורייקי.
מעיין בן דוד – סטודנטית לחינוך גופני בוינגייט וטיפול בטראומה דרך היפנוטרפיה.

מוזמנות ומוזמנים לבקר באתר שלהם https://pnima.in/
ובעמוד שלהם – https://lnk.bio/pnima

את או אתה שקוראים את הפוסט הזה תדעו שיש לכם על הכתפיים את פסגת האבולוציה – המוח. איבר כה מתוחכם ומורכב שאפילו אחרי מאות שנות מחקר אנחנו עדיין יודעים עליו מעט מאוד.

אך המעט הזה מספיק בשביל היזמים מתחומי הטכנולוגיה לבנות מערכות קודים אלגוריתמיות ואפליקציות שמחקות את מה שאנחנו כבר יודעים על המוח או בשם הנפוץ יותר – מהפכת הבינה המלאכותית.

הבינה המלאכותית שנכנסה אל חיינו לאחרונה, היא לא יותר מאשר קוד שמחקה את התנהגותו של המוח האנושי. בפוסט זה תלמדו מה הופך את המוח שלנו לכלי המתקדם ביותר בעולם. וכן איך להשתמש בידע הזה על מנת לקדם את חייכם אל השאיפות שלכם.

איך עובדת בינה מלאכותית?

אז איך בעצם קוד של מחשב מסוגל לזהות פרצופים, לנבא את העתיד, לדמיין את העבר, לפתור בעיות מורכבות, לדמיין תמונה מתוך טקסט כתוב, ועוד המון יכולות שמזכירות את המוח האנושי. כל היכולות האלה מתבססות על עיקרון אחד. המשותף לבינה המלאכותית ולבינה הטבעית והעיקרון הזה הוא "מערכת חיזוקים". 

מערכת חיזוקים -זהו מודל למידה אשר משתמש בפידבק על מנת ללמוד ולקבע קישור רצוי. למשל אם ניתן לבינה מלאכותית 10,000 תמונות של ינשוף ועוד 10,000 תמונות ללא ינשוף. המערכת תבנה מודל של ינשוף על סמך האלמנטים המשותפים בתמונות שיש בהן ינשוף, והאלמנטים השונים בתמונות שאין בהן ינשוף.

לאחר מכן ניתן למערכת סט של תמונות מעורבות אשר חלקן עם ינשוף, וחלקן ללא ינשוף. המערכת תנסה לבד לנבא מהו ינשוף. אם היא צודקת המשתמש יגיד למערכת "כל הכבוד צדקת!" וילחץ על הכפתור של הפידבק החיובי.  כך, דרך ניסיונות מרובים המודל של זיהוי הינשוף יתקבע בצורה מדויקת יותר.

ואם ניקח את המוח האנושי? 

מה אם בכל פעם כאשר היינו מסיימים מטלה קטנה וחשובה בעבודה היינו מעניקים לעצמנו פרס כלשהו. הפרס יכול להיות קפה, שוקולד, חמש דקות מתיחות, הפסקה או אולי אפילו פרק של סדרה שאנחנו אוהבים.

במקרה כזה המוח שלנו לומד שביצוע מטלה חשובה מזכה בפידבק חיובי. הוא מעורר את מערכת הלמידה הפנימית והלא מודעת לרצות אפילו יותר לבצע משימות חשובות.

ברמה הביולוגית, כל פרס שאנחנו מעניקים לעצמנו משחרר במוח הורמון בשם דופמין. זהו אותו הורמון שאחראי על ניהול משאבי המוטיבציה. לכן, באמצעות תחושת העוררות והכיף שהוא גורם לנו להרגיש הוא מניע אותנו לפעולה. בקונטקסט הזה כאשר אנחנו מצמדים ביצוע מטלה חשובה עם הורמון הדופמין נוצרים קשרים עצביים במוח, המקשרים את אותן המשימות והמטלות חשובות לכייף.

במדעי המוח קוראים לתופעה הזו חוק הב – (Hebb's rule) "נוירונים שיורים ביחד מחוברים ביחד". לכן חשוב לשים לב אילו צימודים אנחנו עושים בין הנוירונים שלנו.

מהו אלמנט החזרתיות?

אלמנט נוסף שניתן להשתמש בו בנושא הזה הוא אלמנט החזרתיות, אשר לפיו " מה שאני עושה הכי הרבה, סביר יותר שאני אעשה אותו שוב".

ובכן, 95% מפעילות המוחית שלנו היא אוטומטית. כלומר, אנחנו לא צריכים להשקיע מחשבה מודעת 95% מזמן התפקוד שלנו ביום יום. אנחנו בעצם פועלים על טייס אוטומטי.  הטייס האוטומטי לא חושב, הוא אינסטינקטיבי, כמו חיה בטבע הוא מתבסס על הקשרים העמוקים שיצרנו במהלך כל חיינו. ולא רק זאת, אלא כל פעם שהוא פועל באותה תבנית, הקשרים שם מתחזקים.

כאשר לראשונה אנחנו מפתחים מודעות לגבי העניין הזה נדלקת בנו נטייה טבעית לרצות להיות מודעים לכל דבר שאנחנו עושים. לכל פעולה, לכל מחשבה ולכל דחף. אבל גם מאסטרים של מדיטציה שמתרגלים עשרות שנים נוכחות מודעת בכאן  ועכשיו, עדיין יתפקדו חלק נכבד מהזמן שלהם על הטייס האוטומטי. כך שזה לא פתרון בר קיימא לכבות שריפות בכל פעם שדפוס אוטומטי מזיק מופעל בתוכנו.

אם כך מה ניתן לעשות? איך בכל זאת ניתן להשתמש ולנצל את פלא טבעו של המוח?

לשכתב את הקוד האוטומטי מחדש. אלו המסוגלים להשתמש בטבע האוטומטי של המוח שלהם לטובתם יחיו חיים מאושרים להפליא באפס מאמץ. מכיוון שפעילות הטייס האוטומטי אשר דומיננטית במרבית הזמן היא גם זו שיוצרת את מרבית חיינו. לכן, הרציונל שלנו אמור להיות כזה שבמקום לפתח מודעות של מאסטר מדיטציה וכל פעם לנסות לבחור את הבחירה המודעת, נרצה ללמוד איך לשכתב מחדש את הקוד האוטומטי של הטייס האוטומטי שלנו. ולנצל את התכונה הזו לטובתנו. 

למשל, אם נתכנת את עצמנו לקחת נשימה לפני שנגיב בוויכוח באופן אוטומטי, ההאטה בקצב בשילוב החמצן שנכנס ומעשיר את הגוף תעזור לנו לשמור על המרכוז שלנו. ואנחנו נגיב באופן שהוא לא ריאקטיבי אלא, מתוך בחירה יותר מודעת והתקשורת תשתפר פלאים.

מהי מערכת ההפעלה שלנו?

לפעילות המוח יש טווח עבודה מבחינת תדר הפעולה שלה. זאת אומרת, שהמוח פועל בטווח מסוים של תדרים. 

מחקרים במדעי המוח הראו תדרים מסוימים של פעילות מוחית מקושרים למצבי תודעה שונים למשל טווח התדרים "בטא" (בין 12 ל- 35 הרץ) הינו הטווח של פעילות מוחית כאשר התודעה ערה וערנית, פעילה ועמוסה בשגרת היומיום. כאשר פעילות המוח נעה בטווח התדרים שנקרא אלפא (בין 8 ל- 12 הרץ) היא נמצאת במצב תודעה רגוע ומעט מנומנם. למשל, מתי שאנחנו קמים בבוקר ורגע לפני שאנחנו נרדמים.

כאשר פעילות המוח נעה בטווח התדרים שנקרא תטא (בין 4 ל-8 הרץ) היא נמצאת במצב תודעה חולמני והיא מאוד חדירה לאינפורמציה, כמו היפנוזה.

העובדה שפעילות המוח "חדירה לאינפורמציה" נובעת מאי פעילותו של המוח האנליטי, ההגיוני, הליניארי, זה שמאמין בקביעות המציאות לאורך זמן. זה שאינו רוצה להשתנות ורוצה להישאר בדיוק כפי שהוא מפני שכך הוא יכול לצפות את העתיד ולהבטיח ודאות מגנה לאינסטינקט ההישרדות שלנו.  כך שאם ננסה לשכתב את קוד מערכת ההפעלה שלנו בזמן שהמוח האנליטי פעיל, ניתקל בהתנגדות קשה ולא נצליח להגיע אל "עורך הקוד".

לכן, ככל שאנחנו מאטים את תדר פעילות המוח מבטא לאלפא לתטא אנחנו מרדימים ומשכיבים לישון את המוח האנליטי שלנו ונכנסים אל עורך הקוד. שם כל שינוי שנרצה לבצע בקוד של הטייס האוטומטי שלנו יתבצע מיידית באפס מאמץ ובצורה פרמננטית.

אז איך להאט את פעילות המוח לתטא ולהגיע אל עורך הקוד?

כאשר אנחנו הולכים לישון פעילות המוח שלנו מאטה. כאשר תטא הוא השלב שבו אנחנו כבר חולמים, וכשאשר אנחנו מתעוררים פעילות המוח שלנו לאט לאט מאיצה (במיוחד כשאנחנו רצים להציץ בטלפון וחושבים על משימות היום). אז רגע לפני שנרדמים ורגע לפני שמתעוררים – אלו הם שני חלונות זמן מאוד חשובים שבהם התודעה שלנו חדירה במיוחד לאינפורמציה.

שיטות פשוטות לשכתוב הקוד של הטייס האוטומטי

אחת השיטות לשכתוב הקוד של טייס אוטומטי היא הטענת אינפורמציה ממש רגע לאחר שאנחנו מתעוררים או לפני שאנחנו הולכים לישון או אפילו בזמן השינה.

שיטה נוספת שיכולה להיות יעילה בהכנת אינפורמציה חדשה אל מעבר למוח האנליטי היא כתיבה. אתם יכולים לכתוב לעצמכם במחברת כמה עשרות פעמים מה הייתם רוצים לשנות בעצמכם, למה אתם כרגע שואפים להיות, מה אתם רוצים לשפר. מומלץ לכתוב את מה שהייתם רוצים להיות בזמן הווה "אני עכשיו מוצלח.ת", "אני לא נותנ.ת לכעסים שלי לנהל אותי", "אני לא כוסס.ת ציפורניים", " אני לא מעשנ.ת סיגריות", "אני אהוב.ה", "אני רצוי.ה". תוך כדי שאתם מדמים לעצמכם איך נראה הטייס האוטומטי כאשר הוא הווה את כל האיכויות הללו.

עוד שיטה היא להקליט את עצמכם ולהשמיע לעצמכם את ההקלטה 8 שעות בזמן השינה. אתם יכולים גם ללכת לישון תוך כדי שאתם חוזרים על המחשבה שאתם רוצים לשנות עד שאתם נרדמים. כמו, לספור כבשים. כמו כן, אתם יכולים לכתוב על לוח ענק או על המראה. כך שברגע שאתם מתעוררים משינה זה הדבר הראשון שתראו. זו יכולה להיות אפילו תמונה שלכם במקום מסוים שהייתם רוצים להיות בו.

אבל אם תשאלו אותנו https://pnima.in/ אחת השיטות האפקטיביות ביותר לעיצוב הטייס האוטומטי שלנו היא דרך מדיטציית תטא.

זוהי מדיטציה מיוחדת שלא תשמעו עליה בספרי המיינדפולנס, מפני שזוהי מדיטציה עמוקה ועוצמתית שביכולתה לשנות סדרי עולם. העיקרון במדיטציה זו, היא ללמוד בצורה מודעת וערנית להכניס את המוח למצב פעילות תטא ולהשתמש בדמיון כדי להשחיל לעומק התודעה את המציאות שברצונכם לחוות עד רמה שהמוח מאמין שהוא כבר חי במציאות הזאת באותה צורה שהוא מאמין שהחלומות אמיתיים בזמן שאנחנו חולמים. יש לציין שמצב תודעה אלטרנטיבי שכזה מביא איתו עוצמות רגש שלא ידעתם שאתם בכלל יכולים לחוות. זהו הדלק שעל בסיסו הטייס האוטומטי שלך יקום מהמדיטציה ויתחיל להגשים את החזון שלך. 

את המדיטציה הזו אתם מוזמנים לבוא ללמוד אצלנו בפנימה https://pnima.in/

ובינתיים תהיו ערניים לתוכן שאתם מכניסים אל הטייס האוטומטי שלכם מדי יום ומדי לילה.

לאתר https://pnima.in/      לעמוד אינסטאגרם https://www.instagram.com/pnima.in/

לפוסט איך להפוך מחשבה שלילית לחשיבה חיובית https://www.at-yafa.com/turning-negative-thought-into-positive-thoughts/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *